Masaj uygulamaları belirli amaçlar doğrultusunda uygulanan, çok faydalı mekanik bir fizik tedavi aracıdır. Masaj uygulamaları, tıp bilgisi olan ellerde bir kat fazla değer kazanır.
Masaj uygulamaları şu durumlarda yapılmalıdır: Hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), müzmin toplardamar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, müzmin iltihabi mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku kas zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırıkları, bazı metabolizma rahatsızlıkları, yağ dokusu, ağrılı şişkinliler (cellulitus), travma sonrası ortaya çıkan ödem ve kan artıklarının giderilmesinde kaslarımızın kuvvetlendirilmesinde, yorgun kasların dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında oldukça etkilidir. Özellikle kaslarımıza olan tesirlerinden dolayı masaj uygulamaları, sporcular tarafından daha çok sevilir ve uygulanır.
Çeşitli masaj uygulamaları vardır.Tazyik içeren manevralar: Sabit tazyik, cilt üzerinden avuç içi ile yapılan bir masaj türüdür, ağrıları giderici etkisi vardır. Kayıcı tazyik uygulamalarından “efloraj” avuç içleri ve parmaklar ciltüzerine iyice intibak ettirildikten sonra, masaj uygulaması yapılan cilt sahasında elleri birbiri ardından kayacak şekilde, cilt üzerinde hareket ettirerek uygulanır. Avuçları cilt üzerinde daha kolay kaydırabilmek için, masaj yapılacak bölgeye aromatik bitkisel veya sıvı vazelin sürülür. İsteğe bağlı bir çok yağ çeşidi bulnan masaj uygulamaları hem bedenimizin hem de ruhumuzun rahatlama ve yenilenme yardımcısıdır…