Kramp Semptomlarının En Sık Görülen Nedenleri
Günlük yaşantımızda bazen istemiyerekte olsa bir çok şeyi ya ihmal ederiz yada sonraya bırakırız bazen bu gibi durumlarda yetersiz sıvı alınması ve yetersiz beslenme gibi durumların üzerine birde aşırı zorlama veya kulanma nedeni ile bacaklarımızdaki adaleler aşırı zorlanır ve üzerlerine binen yüklerden dolayı bizlere oldukça sıkıntılı anlar yaşatabilirler.Eksik veya yanlış beslenme ve eylemler vücudumuzdaki bütün kasları olumsuz etkiler bu gibi durumlarda uygun tedavi yöntemleri kullanıp daha fazla acı veya daha kötü durumlar yaşanmadan önlenebilir.Bütün yükü çeken ayak ve bacak kaslarımız çok güçlü olmalarına rağmen bazı olumsuz eylemler sonucu rahatsızlanabilirler. Aşağıda belirtilen durumlardan sakınıp kramp gibi acı veren durumlardan korunabiliriz.
-Temel mineraller olan magnezyum, potasyum, ve kalsiyum eksikliği…
-Ağır egzersizler ve su kaybı,Adalelerin çok zorlandığı ağır sporlar, aşırı terleme, bulantı, kusma gibi su kaybı ortaya çıkan durumlarda kramp yaşanabilir. Çünkü vücudumuzun elektrolit dengesi bozulur. Magnezyum ve kalsiyum eksikliği nedeniyle kramplar ortaya çıkabilir. Adale yorgunluğu da bu durumu tetikler.
– Bazı kas ve sinir problemleri,adalelerin daha önce yaralanmış ya da çok yorulmuş olması sinir ile ilgili omurilik ve sinir sistemini tutan Multiple Skleroz gibi hastalıklar krampa sebep olabilir. Bel fıtığına bağlı sinir sıkışmaları da baldır ve ayak adalelerinde krampa neden olabilir.
-Gebelik ve vücutta yarattığı değişiklikler,Özellikle hamileliğin son üç ayında vücutta oluşturduğu yük ve değişikliklerle kramplar ortaya çıkabilir. Bu dönemde de magnezyum eksikliği etkilidir.
-Yazı yazma esnasında yazıcı krampları ortaya çıkabilir,Bu durum daktilo kullanan yazarlarda ve piyanistlerde ve özellikle yirmi ve kırk üstü yaş civarında görülür.
-Düztabanlık veya taban kavisinin aşırı olması,Bacak ve ayak adalelerini zorlayarak adale yorgunluğuna neden olur. Bu durum da krampa neden olabillmektedir.
-Soğuk suda uzun süre yüzmek,Soğuk havanın etkisi ve kasların aşırı yorulmasıyla da kramplar ortaya çıkabilir.
-Adet dönemleri,Bu dönemin uzun sürdüğü durumlarda kramp şiddetinde de artış saptanmıştır.
-Sigara kullanımı,Sigara içenlerde bozulan kan dolaşımı nedeniyle, krampların daha uzun sürdüğü saptanmıştır.
-Siroz hastalığı, diyalize girmek ve idrar söktürücü kullanmak,Yapılan araştırmalar, bazı ilaçları kullanmanın krampları arttırdığını göstermiştir.
-Bazı hayvanların zehirli toksinleri, aşırı miktarda alkol de kramp ya da spazmı tetikleyebilir.
Bu tür olumsuz etkilerin saf dışı bırakıldığı durumlarda ve çok sık kramp yaşanması halinde, kan pıhtılaşması ile ilgili hastalıklar ya da adale hastalıklarının mutlaka araştırılması gerekir.